10 Tempat Beristirahat Yang Menarik di Malaysia

Tempat Beristhirahat Menarik Malaysia

Kebelakangan, ramai orang suka melawat ke tempat beristhirahat sebagai rehat sementara daripada hidup yang sibuk dengan kerja dan penuh dengan tekanan. Selain itu, berapa tempat isthirahat yang dibina di dalam hutan telah menarik perhatian sebgai percutian keluarga untuk merapatkan tali silaturahim.

 


1. The Shorea

Dibina oleh seorang arkitek sebagai rumah percutian keluarganya terletak di dalam Hutan Simpan Berembun di Negeri Sembilan. The Shorea kini telah menjadi tempat percutian hutan untuk semua orang. Villa dibina di atas tanah rata semula jadi, menghadap hutan dan air terjun.

Location: Village Kolam Air, Mukim Pantai, Jalan Jelebu, 71770, Negeri Sembilan, Malaysia.
Phone     : +6017-300 5600
Website  : http://www.theshorea.com/


2. The Dusun

Negeri Sembilan resort

Terletak di Hutan Simpan Berembun, Negeri Sembilan. The Dusun ialah eko-resort peribadi menggabungkan lima banglo dan dilengkapi dengan perabot. Para tetamu boleh menikmati suhu yang sejuk di atas bukit, bunyi burung kicauan yang menenangkan hati, dan pemandangan indah hutan.

Location: Kampung Kolam Air, Mukim Pantai, 3437, 71770 Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia.
Website : http://thedusun.com.my/


3. Templer Park Rainforest Resort

KL retreat

Merancang percutian saat akhir dan mahu tempat berhampiran? Templer Park Rainforest Retreat adalah terletak di Rawang, hanya dalam jarak 30 minit pemanduan dari Kuala Lumpur.  Ini merupakan suatu tempat untuk anda untuk merehatkan diri pada hujung minggu atau menjadikan tempat baru untuk parti atau perjumpaan dengan rakan-rakan anda!

Location : No 23, Jalan 3/2, Templer Heights, Templer Park, Rawang, Selangor, Malaysia.
Phone      : +60 12-220 5033

 


4. Sekeping Serendah

short gateway

Dibina dengan kaca untuk menikmati pemandangan alam semula jadi. Tempat paling sesuai untuk rakan-rakan tinggal bersama dan buatkan aktiviti “barbecue“.

Location : 67 Jalan Tempinis | Lucky Garden, Bangsar, Kuala Lumpur 59100, Malaysia
Phone      : +60 12-324 6552
Website   : http://sekeping.com/serendah/booking/

 


5. Time Capsule Retreat

pahang resort

Tempat yang tenang dan selesa terletak di tengah-tengah Sungai Lembing Bandar Kuantan, Pahang, Malaysia. Menghadapi hutan, suhu sejuk dan suasana yang tenang amat sesuai untuk bersantai dan menyenangkan hati.

Location : Sungai Lembing, 26200 Sungai Lembing, Pahang, Malaysia
Phone     : +013-963 8888
Website  : https://www.timecapsuleretreat.com/

 


6. Awanmulan

resort negeri sembilan

Himpunan rumah-rumah kecil di bukit Negeri Sembilan, Malaysi. Tidak jauh dari Kuala Lumpur, tetapi suasana tenang dilengkapi dengan kehidupan moden. Dibangunkan dengan kicauan burung, bau hutan, sinar cahaya. Tidur dengan kicauan cengkerik dana suhu udara yang sejuk.

Location  : Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Phone      : +6013 367 0767
Website   : http://www.awanmulan.com/

 


7. Lexis Hibiscus Port Dickson

port dickson resort

Terletak di sepanjang Port Dickson’s pantai Pasir Panjang sampai ke Selat Melaka dan lokais semua villa menyerupai bunga kebangsaan Malaysia. Setiap villa dihiasi dengan menarik dan dilengkapi dengan kolam berenang peribadi dan bilik wap sendiri untuk kemewahan dan privasi. Kebanyakan villa menawarkan pemandangan laut.

Location : 12th Mile, Jalan Pantai, Pasir Panjang 71250, Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia.
Phone     : +606 – 660 2626
Website  : http://www.lexishibiscuspd.com/en/

 


8. Banjaran Hot Springs, Ipoh

ipoh resort

Terletak di sebuah lembah dikelilingi oleh banyak bukit batu kapur Paleozoic juta tahun lalu yang menjulang tinggi, hutan hujan yang menghijau, meremajakan geoterma mata air panas, gua semula jadi dan air terjun. Destinasi percutian yang unik ini direka untuk menikmatkan dalam, dengan nilai terapeutik dalam fikiran.

Location : No. 1, Persiaran Lagun Sunway 3, 31150 Ipoh, Perak, Malaysia
Phone     : +60 5-210 7777
Website  : https://www.thebanjaran.com/


9. Casabrina, Pahang

pahang resort

Casabrina, sebuah resort mewah 6-bintang terletak di Pahang, dikelilingi oleh hutan dan penduduk yang mesra. Vila eksklusif seni inin dibina dengan tema tropika-desa dan moden yang unik. Anda akan dapat satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan mewah dan kepuasan kaya dengan alam semula jadi!

Location : Lot 1460, Jalan Tras, Mukim Tras,, 27600 Raub District, Pahang, Malaysia
Phone     : +60 16-980 3222
Website  : http://www.casabrina.net/


10. Tabin Wildlife Resort

Sabah Resort

Dibina dengan chalet kayu di tengah-tengah hutan hujan di sepanjang tebing Sungai Lipad. Sebuah tempat yang hebat untuk senang mengesan orang utan di hutan. Selain tinggal di chalet, pelanggan juga boleh memilih untuk berkhemah di bawah chalet untuk tidur mendengar keharmonian hutan!

The Tabin Wildlife Resort adalah satu-satunya lodge terletak di Rizab Hidupan Liar Tabin, rizab hidupan liar yang terbesar di Malaysia, dengan jumlah keluasan tanah 123,000 hektar.

Location : KM 49, Jalan Tungku, Lahad Datu, Sabah, Malaysia.
Phone     : +6 088 267266
Website  : http://www.tabinwildlife.com.my/

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *